Puding Roti Tembikai

3/29/2016


Bahan - Bahan :
.

  • 1 peket Agar-agar (20g)
  • 6 cawan air (utk masak agar2)
  • 1 cawan gula*
  • 1 tin susu cair*
  • 1/2 cawan susu pekat*
  • 1 sudu kecil vanilla*
  • 4 keping roti poun*(koyak2kan)
  • 1 biji telor*
  • 1 sudu besar butter*
  • Lengak hitam (utk biji tembikai)
  • Perwarna merah,hijau

Cara - Cara ialah :

  1.  Masak agar2 dgn 6 cawan air dan 1cawan gula sehingga mendidih &agar2 hancur.
  2.  Blend semua bahan2 bertanda*
  3.  Campurkan bahan2 yang di-blend dlm agar2 yg sudah mendidih.
  4.  Kacau sehingga masak dgn api serderhana.
  5.  Bahgikan dlm 3 bekas, Lebihkan adunan utk warna merah utk warna tembikai.Masukkan adunan merah dlm acuan dan taburkan lengak hitam.Biarkan sejuk sebentar.
  6. Bila dah beku gores2 kan dgn gerpu lapisan atas merah tadi & amp;tuangkan lapisan putih (nipis aje ya)Sejukan sekejap.Gores2kn pula lapisan putih &tuangkan lapisan hijau utk kulit tembikai sejukkan

Sumber : Buku Resepi Ringkas Tapi Sedap

You Might Also Like

0 comments